Bloembak of bloempot

Ronde Bloembakken voor binnenEr is een verschil tussen een bloembak of een bloempot. Zo zal een bloempot vaak een rond vorm hebben en gemaakt zijn van terracotta. De bloempot is zeer geschikt om ergens op het terras of naast de voordeur te plaatsen zoals cortenstaal bloembakken. De bloembak is vaak groter en kan vierkant of langwerpig van vorm zijn. Bloembakken worden vaker gebruikt om borders mee te vullen of langs een muur te zetten. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je voor een pot of bak kiest: belangrijk is wat je ermee wilt gaan doen en hoe je deze op gaat vullen.

Zomerbloeiers in bloembakken of hoge bloempot

In plantenbakken worden vaak vaste planten gezet, in bloembakken of bloempot de zogenaamde zomerbloeiers. Dit zijn vaak eenjarige of tweejarige planten die prachtig bloeien. De mooiste kleuren kunnen zomerbloeiers hebben, van rood tot paars en van geel tot blauw. Deze bloemen trekken vaak vlinders aan en ook de bijen bezoeken de zomerbloeiers veel. Dit geeft niet alleen een zomers gevoel maar draagt ook nog eens bij aan de natuur. Steeds vaker komen vlinders en bijen in het geding doordat planten teveel bespoten worden. Wil jij de natuur helpen handhaven en opkomen voor de vlinder en de bij? Verrijk je tuin dan met veel bloembakken of een mooie bloempot. 

Grote bloempot voor binnen 

Ook een fleurig bloemetje binnen hebben? Dat kan door kunststof bloembakken binnen te plaatsen. Vooral in de serre of bij de openslaande deuren staat een bloempot erg mooi. Bloemen houden ervan om in de zomermaanden buiten te staan, daarom is het nooit verkeerd om de bloempot op mooie dagen even buiten in het zonnetje te zetten.

Hoge bloembakken buiten

Hoge bloembakken voor buitenEigenlijk kunnen bloembakken buiten overal geplaatst worden. Naast de deur, onder het raam, op een tafel, langs een muur of zelfs midden in de tuin. Zolang de plaats maar goed gekozen wordt. Ook is het goed om naar de bloemsoorten te kijken. Niet alle bloemen houden van evenveel zonlicht en water. In de volle zon doen planten uit het middellandse zeegebied het goed. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm en lavendel. Overigens heeft lavendel een heerlijke en sterke geur. Ook de kamperfoelie en de jasmijn doen het goed in de volle zon. De kamperfoelie is een klimplant die zeer hoog ka worden, mits goed ondersteunt. Houd hier rekening mee bij het plaatsen in een bloembak door te plant te voorzien van klimmogelijkheden. Dit kan een stok of een gaaswerk zijn. 

Bloembakken buiten op het terras

In de warme maanden zit je veel op het terras. Genieten van de zon en de frisse wind. Maar het liefst wil de mens één zijn met de natuur. Vaak geeft het terras wat problemen met betrekking tot de aanplant. Bestrating en omringende muren of schuttingen zorgen ervoor dat er weinig ruimte is om planten of bloemen te planten. Met behulp van bloembakken of bloempotten is dit probleem snel opgelost. Langs diverse kanten kunnen deze bakken geplaatst worden. Doordat ze verplaatsbaar zijn kan het terras snel aangepast worden, bijvoorbeeld wanneer er een grote groep langs komt. 

Een ware bloemenzee met grote bloembakken

Wie echt van bloemen houdt en een bloemenzee wil creëren schaft grote bloembakken aan. Eenjarige planten hebben maar één jaar de tijd o zich voort te planten. Daarna sterven ze af. Daarom is het voor deze planten belangrijk om rijkelijk en overtollig te bloeien. Dit trekt voldoende insecten aan waardoor de kans op verspreiding van zaden het grootst is. Met eenjarige bloeiende planten haal je daarom Altijd het beste in huis wanneer je kiest voor veel bloemen. Vaak ruiken deze bloemen ook nog eens heerlijk. 

Bloembakken voor een schaduwrijke plek

Ligt de tuin op het noorden en komt er vrij weinig zon de tuin binnen? Dan kies je beter voor bloemen die van meer schaduw houden. Een bekende eenjarige plant die van schaduw houdt is het vlijtig liesje. Andere bloeiers die in de schaduw gezet kunnen worden zijn klaverzuring, purperklokje, hosta of bellenplant. Let bij aankoop van bloeiers altijd erop hoe ze geplaatst moeten worden. Een plant of bloem die van veel zonlicht houdt zal niet mooi en goed bloeien wanneer deze continue in de schaduw staat. Hierdoor kunnen bloembakken of de bloempot er troosteloos uit komen te zien.

Terracotta of kunststof bloembakken

Ronde en hoge bloembakken in de vorm van een vaasTerracotta bloembakken zijn stabieler en waaien niet makkelijk om. Kies hiervoor wanneer er veel wind door de tuin waait of wanneer de bakken op een tafel staan. Terracotta zorgt voor meer verdamping van water. Daarom moeten bloemen ook vaker voorzien worden van water. Wanneer terracotta omvalt kan het soms breken. Kunststof bloempotten kunnen schuren tijdens een strenge winter. Ook vallen ze makkelijker om. Hoge bloembakken moeten stabiel kunnen blijven staan. Zorg er daarom altijd voor dat deze voldoende zwaar zijn en zet hoge bloembakken daar neer waar er niet tegenaan gestoten kan worden. Kies voor het balkon of dakterras liever voor kunststof bakken of de kunststof bloempot. Wanneer deze omvallen en op straat terecht komen gebeuren er minder ernstige ongelukken. Zet ze voor de veilheid nooit op een rand neer. 

Grote bloempot met afvoergaten

Minstens zo belangrijk als de keuze van de bloem of plant is een bloempot met een goede afvoer. Water geven is nodig om de plant niet uit te laten drogen, en buitenplanten krijgen vaak nog eens extra water via regen zoals de houten bloembakken. In de natuur wordt overtollig water afgevoerd en verdwijnt als grondwater. In bloempotten en bloembakken is dit niet het geval: het blijft in de pot staan. Daarom moet er aan de onderkant altijd een drainage worden aangebracht. Afvoergaten zitten vaak als standaard erin. Soms moeten deze even zelf doorgedrukt worden. Heeft de bloembak geen afvoergaten? Dan is deze alleen geschikt voor hydrocultuur. Bij deze methode staan de planten op kleikorrels en water. Zorg ervoor dat het water aan de onderkant goed weg kan, door de bloembakken iets hoger te zetten zonder de gaten af te dichten. Wanneer de bloempot binnen staat kan deze op een schoteltje of bijpassend schaaltjes gezet worden.

Voeding voor bloemen in bloembakken

Ook bloemen hebben regelmatig goede voeding nodig. Daardoor groeien ze beter en mooier. Wanneer er nieuwe potgrond in de bloembak of bloempot zit dan kunnen de planten de eerste tijd daar hun voeding uithalen. Bij oudere potgrond is het nodig om bij te mesten in de vorm van vloeibare of vaste kunstmest. Uitgebloeide bloemen moeten regelmatig afgeplukt worden. Deze vragen teveel energie van de plant waardoor de vorming van nieuwe bloemen tegen wordt gehouden. Ze steken deze energie namelijk in de vorming van zaden. Voorkom dit door om de dag de uitgebloeide bloemetjes eruit te plukken. Plant bloemen nooit te dicht op elkaar: ze groeien harder dan je denkt. Bij vorst is het raadzaam om bloembakken met eenjarigen en kuipplanten binnen te halen. Zo ziet de bloembak en bloempot er altijd mooi uit.