Start Whats app gesprek met Godu | Klarna Achteraf betalen

Hardhouten plantenbakken

Net even wat anders, net even wat duurzamer, dit bereik je met de plantenbak van hardhout. Wie zijn huis of tuin een moderne maar natuurlijke uitstraling wil geven kiest voor duurzame materialen: rechtstreeks uit de natuur. De natuur met de natuur combineren, wat is er dan mooier dan hardhouten plantenbakken te gebruiken. De hardhouten plantenbak voor buiten staat erg decoratief, maar ook voor binnen zijn deze plantenbakken met iedere stijl te combineren.

Plantenbak van hardhout voor binnen

Hardhouten plantenbak voor binnen en buitenVaak wordt er in kantoren gebruikt gemaakt van hydrocultuur. Dit is een speciale manier van planten houden: deze staan met de wortels in hydrokorrels waaraan water is toegevoegd. De plantenbak van hardhout is hier geschikt voor wanneer deze voorzien wordt van een inzetstuk. Dit is een plastic gedeelte dat er voor zorgt dat water niet door de plantenbak lekt. Het inzetstuk wordt tot aan de rand van plantenbakken gebracht. De plant wordt in de bak en op wat voedingsstoffen gezet en deze wordt aangevuld met de hydrokorrels en water. Hydrocultuur in houten plantenbakken is uitermate geschikt voor kantoren of woningen waar de dagelijkse verzorging van planten wat minder aandacht krijgt.

Hardhouten plantenbakken voor buiten

Hout is een natuurlijke materiaal en kan goed bestand zijn tegen weersinvloeden, mits de plantenbak van hout ook goed onderhouden wordt. Onbehandeld hout kan ten prooi vallen aan houtrot. Hardhouten plantenbakken voor buiten zijn vaak al geïmpregneerd en daardoor beschermd tegen weersinvloeden. Daarnaast kunnen plantenbakken van hardhout buiten ook nog eens overgeschilderd of gebeitst worden. Zo is het mogelijk de kleur van de plantenbak hout buiten aan te passen, zodat deze nauw aansluit bij de eigen stijl.

Hardhouten plantenbakken binnen zetten

Plantenbak van hardhout past in elke tuinStaan er niet winterharde planten in de hardhouten plantenbak buiten? Dan is het nodig deze planten nog voor de vorst te beschermen tegen de kou. Veel van deze planten buiten worden voldoende beschermd wanneer de grond wordt afgedekt met stro. Soms moet ook de plant zelf afgedekt worden met jute of folie. Alleen planten die echt niet tegen kou kunnen moeten naar binnen gehaald worden, liefst rond oktober. Het is daarom belangrijk om deze planten niet in al te grote hardhouten plantenbakken te zetten. Dit voorkomt zwaar tillen. Een plantenonderzetter op wieltjes slaat twee vliegen in één klap: de bak staat hoger waardoor water goed weg kan, en de plantenbak is makkelijk verplaatsbaar. Ideaal voor de zwaardere of grotere houten plantenbakken.

Plantenbak van hardhout buiten neerzetten

Het voordeel van de plantenbak van hardhout voor buiten is dat deze zowel warmte als vorst kan weerstaan. Daardoor kan deze altijd buiten blijven staan. Er zijn verschillende houtsoorten waaronder naaldhout, vuren en hardhout. Belangrijk is dat deze allen geïmpregneerd zijn en daardoor optimaal beschermd zijn. Ook aantasting door schimmels, bacteriën en insecten wordt hiermee voorkomen.

Hardhouten plantenbakken in verschillende stijlen

Een plantenbak van hardhout is een duurzame investering. Bovendien staat de plantenbak van hardhout erg mooi in zowel de woonkamer als buiten. Plantenbakken zijn geschikt om in combinatie met een pergola neer te zetten, of een raamwerk van hout. Klimplanten kunnen in de houten bak groeien en mooi tegen het raamwerk omhoog klimmen. Prachtig als afscheiding tussen terras en de rest van de tuin. Ook worden deze hardhouten bakken vaak in de voortuin gebruikt en kunnen dan als erfafscheiding dienen. De mogelijkheden zijn groot.

Hardhouten plantenbak inrichten

Hardhouten plantenbak voor buitenEen grote of een kleine hardhouten plantenbak, de inrichting hiervan is belangrijk. Mooie planten in een grote hardhouten plantenbak zijn onder andere de laurier op stam, laurus of mirte. Maar ook de yucca of olijfboom zijn erg mooi in een grote plantenbak. Vaak zien we ook de buxus of Japanse esdoorn in de grote plantenbak. Omdat niet iedere plant van dezelfde standplaats houdt, is het belangrijk om eerst te bekijken waar de plantenbak komt te staan. Is dit in de volle zon kies dan ook specifiek voor plantensoorten die van volle zon houden. Dit zijn er veel, waardoor de keuze groot is. Ook houden veel planten van halfschaduw. Een enkele plant staat het liefst alleen maar in de schaduw.

Leestip: 10 voordelen van een hardhouten plantenbak

Hardhouten plantenbakken onderhouden

Een hardhouten plantenbak is al behandeld doordat deze geïmpregneerd is. Toch zal na verloop van tijd onderhoud nodig zijn. Belangrijk is dat plantenbakken niet continue in het water staan. Dit kan voorkomen worden door een plantenbak hoger dan de rest van de tuin te zetten, bijvoorbeeld buiten op een verhoging. Ook wanneer de tuin afloopt, is het belangrijk om te zorgen dat plantenbakken niet midden in de afwatering staan. Door hardhouten plantenbakken te beitsen wordt er weer een goede beschermende laag aangebracht. Blanke beits geeft geen kleur en zorgt ervoor dat het effect van de natuurlijke kleur niet verloren gaat. Gekleurde beits zorgt ervoor dat het hout donkerder kan worden of een geheel andere kleur krijgt. Ook verven is mogelijk.

Leestip: Bekijk ook eens ons grote assortiment aan cortenstalen plantenbakken