Start Whats app gesprek met Godu | Klarna Achteraf betalen

Paella pannen

Voor echte lekkere paella is een paella pan onmisbaar. Paella komt oorspronkelijk uit Valencia, Spanje, maar wordt nu over de hele wereld gegeten. Het basisingrediënt van paella is rijst, maar hoe de paella verder wordt bereid verschilt per plaats, maar ook per gezin. Paella leent zich er dan goed voor om naar jouw eigen recept samen te stellen. Een aantal ingrediënten zie je over het algemeen veel terug in paella, dat zijn zeevruchten, kip, tomaat, saffraan en doperwten. Vaak denken wij dat zeevruchten een ingrediënt is wat van oorsprong werd gebruikt voor paella. Maar dat is niet zo; oorspronkelijk werd er kip en konijn gebruikt. Paella leent zich er ook uitstekend voor om buiten te bereiden.

Oorsprong van de naam paella

Paella pan met het gerecht paella ValencianaHet gerecht dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid werd. Paella komt van het Latijnse woord patella, wat ‘pan’ betekent. In het Valenciaans is paella het woord voor ‘schaal’ of ‘pan’.

Naast deze taalkundige oorsprong zijn er ook nog twee geromantiseerde vertellingen over de naam van dit gerecht. Het verhaal gaat rond dat de mannen één keer per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten en daar gebruikten ze de restjes van de dagen daarvoor voor. Para ella is het Valenciaanse woord ‘voor haar’ en als je para ella plat zegt dan wordt het pa’ ella. 

Het tweede verhaal gaat dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorpje zou bezoeken. De dorpsbewoners wilden voor de koningin een speciale maaltijd para ella maken. 

De kenmerken van een paellapan

Hoe het ook zij; dat paella in een speciale paella pan wordt bereid is niet voor niets. De meeste pannen zijn vervaardigd uit plaatstaal,
maar er zijn ook geëmailleerde pannen. 

Paellapannen zijn rond, hebben een platte bodem en zijn voorzien van handvatten. De pannen hebben een lage rand. 

Hierdoor heeft zoveel mogelijk rijst contact met de bodem en krijgt de rijst het knapperige kenmerkende korstje. Er zijn ook pannen Starterspakket paella pan met ingredientenverkrijgbaar met een iets hogere rand. Dat heeft als voordeel dat je de rijst goed kunt omscheppen zonder dat de helft uit de pan valt. Paella roer je niet om, maar schep je om en door de vorm van de pan is dat heel goed mogelijk. 

Verschillende pannen voor paella

Er zijn veel verschillende maten pannen verkrijgbaar, zo zijn er pannen met de diameter van 32 cm, maar ook pannen met de diameter van 150 cm en alles wat ertussen zit. Met de grootste pan kun je maar liefst 250 personen voorzien van een heerlijk portie paella. Alle pannen zijn geschikt voor gas en voor inductie.

De pannen van het merk Garcima zijn van een zeer hoge kwaliteit en worden in Valencia geproduceerd. De pannen zijn van staal en hebben rode handvatten. Dit bedrijf maakt de pannen van een dikkere staal dan gebruikelijk, daardoor zijn de pannen sterker zijn en minder snel kromtrekken. De paellapannen van Pata Negra worden ook door Garcima geproduceerd.
De pannen hebben alleen een nog dikkere bodem en gaan Een paella pan is ook uitstekend buiten te gebruikenjarenlang mee. Deze pannen zijn uitermate geschikt om in een restaurant te gebruiken. 

Roestvrijstalen paellapannen zijn gemaakt van een hard staal. Het inbranden van vet in de pan komt ten goede aan het behoud van de pan. Bij verkeerd gebruik van de paellapan kan het vlees erg gaan aankoeken, maar als je precies weet hoe je een pan moet gebruiken, dan kun je er jarenlang enorm veel plezier van hebben. 

Geëmailleerde paellapannen hebben een erg lange levensduur. Door het dunne beschermlaagje is de pan zeer makkelijk te onderhouden en gaat deze jarenlang mee.
De pan zal hierdoor niet roesten. De pannen zijn dik en zullen daardoor niet vervormen. 

Tip: Kijk ook eens bij onze paella branders


Onderhoud van een paella panGeëmailleerde paellapan

Na aanschaf van een paellapan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom geven wij je graag een aantal adviezen over het onderhoud van de pan.  Gebruik je de pan voor het eerst dan spoel je de pan eerst goed af met water. Breng daarna een laagje water in de pan aan de kook. Daarna droog je de pan af en wrijf je met een keukenpapiertje de pan in met een klein beetje olijfolie.  Als je de pan gebruikt hebt, dan was je de pan af en vet je deze weer in met olijfolie alvorens je het in de kast terugzet. Daarmee voorkom je dat de pan gaat roesten. Het advies is dan ook om je pan altijd vet te houden.  Was de pan altijd met de hand af en niet in de vaatwasser. Als je op deze manier de pan goed verzorgt dan kun je er jarenlang plezier van hebben. 

LEESTIP: Je kunt ook eten bereiden in de Mexicaanse vuurhaard. Lees hier alles over de geschiedenis van deze Mexicaanse Chimenea.