Start Whats app gesprek met Godu | Klarna Achteraf betalen

Plantenbakken

Voor binnen of buiten: plantenbakken zijn er in allerlei soorten, vormen en maten zoals: cortenstaal plantenbakken en houten plantenbakken. Hierdoor kan er goed gecombineerd worden en kan iedere tuin, terras of woonkamer omgetoverd worden tot een prachtige stukje natuur. Een goede plantenbak moet aan een aantal eisen voldoen, en het is daarom belangrijk om hier ook op te letten.

Plantenbakken buiten of binnen

Een polyester plantenbak rechthoek in de kleur witSommige plantenbakken bezitten ze en anderen weer niet: afvoergaten. Soms lijken ze er niet te zitten maar zijn ze wel degelijk aanwezig. Vaak heeft de fabrikant ze voorgedrukt en hoeven ze in polyester plantenbakken alleen maar doorgedrukt te worden. Ook goedkope plantenbakken hebben dit. Waarom zijn afvoergaten zo belangrijk? Omdat het water, of dit nu regenwater of gietwater betreft, niet weg kan in een plantenbak. De plant neemt een hoeveelheid water op via de wortels. Het teveel aan water wordt in de natuur afgevoerd via de aarde en verdwijnt als grondwater. In plantenbakken is die mogelijkheid er niet. Via afvoergaten moet het water dan uit de plantenbak kunnen lopen. Wanneer plantenbakken binnen staan dan is het raadzaam een bijpassende schaal of schoteltje onder de plantenbak te zetten. Dit voorkomt dat water over de tafel of vensterbank loopt. Om te voorkomen dat aarde met water weg wordt gespoeld of de gaten verstopt raken, kunnen er op de bodem enkele grote stenen of potscherven gelegd worden. Plantenbakken die buiten staan kunnen iets hoger staan zodat het water via de onderkant vrij eruit kan.

In de winter plantenbakken naar binnen halen

Polyester plantenbakken voor binnenNiet alle planten zijn winterhard. Sommige planten moeten beschermd worden tegen vorst en koude wind. Het gaat hier voornamelijk om planten die een tropische of subtropische herkomst hebben. Bij niet winterharde planten bevriezen de sapstromen in de winter. Dit zorgt ervoor dat de plant afsterft. Palmbomen, bananenbomen, agaven, eucalyptus en de kleine olijfbomen zijn planten die absoluut niet tegen vorst kunnen. Deze planten moeten al tegen matige vorst beschermd worden. Door deze planten in bakken te zetten kunnen ze in de zomer buiten staan. In het najaar, zo rond oktober, moeten deze planten binnen gehaald worden of goed beschermd worden tegen de vorst middels afdekken. Planten in plantenbakken kunnen bovendien hoger gezet worden. De vorst is namelijk het hevigst aan de grond. 

Past de plant in de plantenbak?

We zien te vaak dat er een te grote plant in een te kleine plantenbak staat. Plantenbakken zijn niet voor niks in verschillende maten verkrijgbaar en er moet vooraf altijd bedacht worden hoe groot de plantenbak moet zijn. Plantenbakken met een te grote plant hebben een groot nadeel: de plantenbak kan niet alleen omvallen of scheuren door dat de wortels tegen de wand aanduwen, ook kan de plant niet verder groeien en zicht ontwikkelen. Een groeiende plant heeft ruimte nodig en dit wordt tekort gedaan wanneer de plantenbak te klein is. Overschat ook de kracht van plantenwortels niet. Zo zijn boomwortels in staat om een wegdek open te scheuren, en zijn kleinere planten in staat om plantenbakken kapot te scheuren. Voor grote planten zijn de stalen plantenbakken ideaal.

Te grote plantenbakken

Grote plantenbak van CortenstaalHelaas zien we het omgekeerde ook vaak gebeuren: te grote plantenbakken voor één of een aantal kleine plantjes. Uiteraard moeten planten de mogelijkheid krijgen om te groeien, maar niet iedere plant wordt ook even groot. Klein blijvende plantjes passen daarom niet mooi in een te grote plantenbak. Hierdoor vallen ze niet op omdat de plantenbak domineert. Kies altijd de juiste plantenbakken bij de planten uit.

Grote plantenbakken met piepschuim drainage

Is de plantenbak erg zwaar door het materiaal, de grootte en/of de aarde en plant? Dan zal deze nog zwaarder worden wanneer er een drainage van stenen in de plantenbak wordt aangelegd. In plaats daarvan kan er gebruik gemaakt worden van een piepschuim laag onder aan de plantenbak. Dit is licht van gewicht en zorgt ervoor dat het water goed weg kan. Door kleine stukjes piepschuim te gebruiken kunnen de wortels toch nog naar benden toe groeien. 

Wanneer nieuwe goedkope plantenbakken aanschaffen

Komen de wortels aan de onderkant via de afvoergaten naar buiten? Of duwt de plant zichzelf naar boven en gaat scheef staan? Dan wordt het tijd om de planten over te zetten in grotere plantenbakken. Doe dit nooit tijdens de bloei maar in het najaar of het vroege voorjaar. De plant is dan nog in rust. Verplaats planten nooit wanneer er vorst in de grond is. Dit geldt voor plantenbakken buiten.

Wortelrot door een plantenbak

Ronde vaas polyester plantenbak in de kleur witZonder afvoergaten blijft er telkens teveel water in de plantenbak staan. Hierdoor krijgen schimmels sneller een kans. Vaak zien we in deze plantenbakken dan ook snel een wit laagje op de aarde verschijnen: schimmel. Vocht, dat is waar schimmels van houden, vooral in combinatie met warmte. Door een teveel aan vocht ontstaat er wortelrot aan de plant. De wortels rotten als het ware weg en de plant zal uiteindelijk dood gaan. Ook wortelrot wordt door bepaalde schimmels veroorzaakt. Gelukkig is wortelrot te behandelen wanneer dit tijdig ontdekt wordt. Belangrijk is om de plant droger te zetten door de batte aarde uit de plantenbak te verwijderen Vervolgens wordt de plantenbak schoongemaakt. Vieze plantenbakken kunnen nog schimmels bevatten. Met speciaal middel kunnen de schimmels gedood worden. Soms is het nodig de aangetaste wortels weg te knippen. Ook met minder wortels kan de plant nog goed genezen. Zorg ervoor dat plantenbakken altijd een afvoersysteem hebben.

Potgrond vullen in plantenbakken

Tot hoever vul je de plantenbakken aan met aarde of grond? Vaak hebben plantenbakken een duidelijk zichtbare vulrand. Wanneer er meer aarde in de plantenbak wordt gedaan, tot de rand, dan zal water direct overstromen en weer uit de bak lopen. De planten krijgen dan te weinig water. Wie voor het eerst planten in een plantenbak zet zal merken dat de aarde na enige dagen gezakt is. Dit komt omdat deze vochtig wordt en aan volume verliest. In dit geval mag er aarde bijgevuld worden, maar nooit meer dan tot een of meerdere centimeters onder de rand. 

Plantenmest in de plantenbak

Goede grond bevat voldoende voedingsstoffen voor de planten. In de natuur is dit overal aanwezig, maar in plantenbakken moet de plant het doen met wat er in de plantenbak zit. Na enige tijd zal nieuwe potgrond uitgeput raken, De plant kan dan niet langer voedingsstoffen uit de grond halen. Belangrijk is om planten in plantenbakkenregelmatig te voorzien van kunstmest. Dit kan vloeibaar zijn of in de vorm van tabletten, maar ook verse kunstmest wordt gebruikt. Kijk altijd naar het type plant en het soort kunstmest. Niet iedere mest is geschikt voor bepaalde planten. 

Kies de juiste kleur plantenbak

Design plantenbakken vierkant  van polyester in diverse kleurenEr is een ruime keus in goedkope plantenbakken. Eerder hadden we het al over de juiste maten, maar de kleur in minstens zo belangrijk. Bekijk eerst waar de design plantenbakken komen te staan. Binnen doen lichtere kleuren het vaak goed omdat lichte kleuren nou eenmaal fris staan en ruimtelijker maken. Maar wie een plantenbak juist uit het oog wil late springen kan ook voor een aparte kleur kiezen. Mooi als detail. Op het terras staan plantenbakken vaak mooi wanneer ze in dezelfde kleur als de tuinset gekocht worden. Dit maakt het één geheel. Zwarte plantenbakken zijn vooral fijn voor planten die van warme voeten houden. Zwart houdt immers de warmte vast. Witte of licht gekleurde bakken kunnen eerder vies lijken, deze hebben net wat meer aandacht nodig. Toch staan lichte kleuren erg mooi en strak in de tuin. Combineer ook eens met verschillende kleuren bij elkaar. Vaak sluiten deze goed op elkaar aan. De kleur van de plant speelt ook een rol.