Start Whats app gesprek met Godu | Klarna Achteraf betalen

Rookovens

Een gerookt stukje kipfilet of een gerookte zalm of paling? De meeste mensen kennen het wel; het typische rooksmaakje aan je gerecht. Vroeger werd er gerookt om producten een langere houdbaarheid te geven, tegenwoordig wordt het vooral gedaan om te smaak die het geeft. Wist je dat je ook thuis kunt roken? Er zijn diverse soorten rookovens verkrijgbaar, voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik. Kleine rookovens en grote rookovens. Rookovens voor binnenshuis en voor buitenshuis.  

Wat is een rookoven?

Een rookoven is speciaal gemaakt voor het roken van voedsel. Door voedsel in de rook te leggen, geeft de rook een speciale smaak af. Een rookoven moet volledig afgesloten kunnen worden zodat de rook goed in het stukje vlees of vis kan trekken. Er zijn kleine rookoventjes, geschikt voor één stukje vlees of vis, maar er zijn ook grote rookkasten waar een flink aantal stukken voedsel in gerookt kunnen worden.

Hoe werkt een rookoven?

De rookoven wordt gevuld met rookmot, dat zijn houtsnippers. De rookmot gaat smeulen en dat kan alleen als er weinig zuurstof in de oven aanwezig is. Er ontstaat rook en die rook zorgt voor conservering en de specifieke smaak. De rook van het hout doodt bacteriën en verlengt daarmee de houdbaarheid van het product. 

Koud roken en warm roken

Er zijn twee technieken om je vlees of vis te roken. Warm roken doe je op een temperatuur van 95-110 graden. De bereidingstijd verschilt per product, soms duurt het wel zo’n 2 uur, de ingrediënten garen langzaam. 

Een andere techniek is het koud roken. Dit doe je bijvoorbeeld met vis. Koud roken gebeurt op een temperatuur van ongeveer 25 graden. Het doel is dan om een rooksmaak mee te geven en niet direct op het product te garen. 

Welk houtsoort gebruik je?

Je kunt met veel soorten hout roken. Beuk geeft een lichte rooksmaak en is prima voor beginners. Ook kun je eens met jeneverbes, appel, kers of populier roken. De verschillende soorten geven een andere smaak aan het voedsel en het is een kwestie van smaak welke jij het lekkerst vindt bij de verschillende producten. Een kwestie van uitproberen dus.

Welke soorten rookovens zijn er?

Er zijn meerdere producten waarin je je voedsel kunt roken. Er zijn rookpannen, rookkasten, rooktonnen en barbecues, elektrische rookovens en rookpistolen. Elk van deze rookovens heeft zijn voordelen en nadelen. 

Rookpannen

Een rookpan is een afgesloten braadslede en moet worden gebruikt in combinatie met een externe warmtebron, bijvoorbeeld een gasfornuis. De rookpan wordt gevuld met rookmot en het voedsel leg je op het rookrekje. De warmtebron verwarmt de pan en dankzij de rookmot ontstaat er rookontwikkeling. Zodra het rookproces start, sluit je de pan zodat er geen rook meer kan ontsnappen. 

Het voordeel van een rookpan is dat het compact is je het makkelijk kunt opbergen. Je kunt het binnenshuis gebruiken en het hoeft ook niet duur te zijn. Het nadeel is dat er maar weinig ruimte in de pan is en je slechts een enkel stukje kipfilet of zalmmootje kunt roken. Het afstellen van de precieze temperatuur is niet mogelijk. 

Rookbarbecue, rookkast en rookton

Een barbecue met een deksel is ook geschikt om in te roken. Met de zogenaamde Kamado-barbecue heb je een multifunctionele barbecue waar je niet alleen op kunt barbecueën, maar ook in kunt roken. Een rookkast of een rookton is alleen bedoeld om je voedsel in te roken. Een rookkast of rookton is van metaal en je kunt daarin gecontroleerd roken. Vaak is zo’n kast of ton geschikt voor grote hoeveelheden voedsel. Met een thermometer kun je de juiste temperatuur regelen. Het nadeel is dat een rookkast of rookton voor buitengebruik is, natuurlijk heerlijk in de zomer als je lekker buiten kunt koken, maar in de winter of als het regent is het wat minder aangenaam. Een rookkast of rookton is duurder in aanschaf. 

Een elektrische rookoven

Eenvoudiger kan niet; in een elektrische rookoven kun je de temperatuur op de graad nauwkeurig afstellen. De timer stel je in en je weet precies wanneer je stukje voedsel klaar is. In een elektrische oven is ruimte genoeg voor grote hoeveelheden voedsel en ideaal voor als je veel koud wilt roken. Het nadeel is dat het een hogere aanschafprijs heeft en niet de charme heeft van het ‘echte’ roken. 

Een rookpistool

Een rookpistool is een handzaam apparaat die makkelijk is op te bergen en werkt op batterijen. Het is geschikt voor koud roken. Een rookpistool kan overal gebruikt worden, als het maar goed afgesloten kan worden met bijvoorbeeld een deksel. Je kunt er ook een speciale glazen cloche voor aanschaffen. Het nadeel van een rookpistool is dat warm roken niet mogelijk is en dat het relatief duur is. 

Oefenen

Het roken van je voedsel vraagt wel wat geduld en enige oefening. Heb je het eenmaal onder de knie, probeer dan eens wat andere smaken uit en bepaal wat jij het lekkerst vindt.